Keycord KROBO in meerdere tinten

€ 19,95
excl. btw, excl. levering
Levertijd: 1-2 dag(en)

Beschrijving

Keycord van mooie houten kralen (8mm) met een handgemaakte, kleurrijke KROBO kraal.


Het Keycord heeft een luxe RVS (niet verkleurende) sleutelhaak, een engelbedel (bescherming, geluk), een sierkwastje en een houten kralenhanger.


Door het coatingsproces krijgen de houten kralen een mooie vintage look. De kralen zijn licht van gewicht zodat het keycord prettig draagt.


De Krobo glaskralen worden gemaakt door de Krobo stam. De Krobo stam leeft ten zuiden van Accra, de hoofdstad van Ghana, West-Afrika. De glaskralen worden ook wel handelskralen of Krobokralen genoemd.

Het ambacht van het glaskralen maken bestaat in Afrika al honderden jaren. Vroeger werd hiervoor zand, soda en kalk gebruikt. Tegenwoordig recyclet men vooral lege flessen en autoruiten. Het recyclen van glas kost veel minder energie. Van dit gerecyclede glas wordt poeder gemaakt, opgewarmd en vervolgens gegoten in cilindervormige, iets gebogen, mallen.

De glaskralen worden gekleurd door kleurstof aan het glaspoeder toe te voegen. De decoraties op de kralen worden gemaakt van een pasta van gekleurd glaspoeder en water, en aangebracht met een dunne houten steel. De kralen zijn handgemaakt en dus is er geen een hetzelfde!

De meeste vrolijk gekleurde, beschilderde kralen koop ik rechtstreeks in Ghana, Accra. Door daar in te kopen wordt de lokale economie gestimuleerd. Zo komt het geld terecht bij de makers zelf waardoor zij een bestaan kunnen opbouwen met een eigen traditioneel product. Het houdt de cultuur in stand en leert (vooral jonge) Ghanezen dat mooie, hippe dingen niet alleen uit West-Europa en de Verenigde Staten komen!


Het keycord is ongeveer 50 cm lang en geregen op sterk nylon koord.

In meerdere mooie tinten verkrijgbaar!